Veel Gestelde Vragen (F.A.Q frequently asked questions)

Hieronder vind je mogelijk een antwoord op een van de vragen die vaker voorkomen. Lees dit aandachtig door voordat je de praktijk belt.

Spoed of niet

Doet de behandeling pijn ?
Het onderzoek voor aanvang van doet geen pijn en is hoogstens even lastig als je even heel stil moet staan voor de foto en het klemmetje in je mond bij het maken van de foto's.
De eerste dagen met een vaste beugel voel je goed. Ook bij het overstappen op een ander model of als je beugel net nagekeken is heb je soms wat last, want dit is weer een stapje dichterbij naar het eindresultaat. Vaak duurt het maar een paar dagen (1-3 dagen) en na een week voel je niks meer. Indien je er echt veel last van hebt, mag je pijnstillers slikken die je normaal ook gebruikt. Hou je wel aan de voorschriften op de bijsluiter.
Soms is het voor de behandeling belangrijk dat een tand of kies plaats moet maken. Dat kan pijn doen, maar je eigen tandarts zal je dat vertellen en vragen of je een verdoving wilt zodat je hier niks van voelt. Voor het trekken van een tand of kies wordt overlegd met je eigen tandarts en deze zal op verzoek dit uitvoeren. Dit gebeurt dus niet in onze praktijk.
Eten met een beugel

In principe kan er alles gegeten worden met een beugel. Toch kan het bijten lastig zijn kort na een bezoek aan de praktijk. Velen eten dan vooral zachtere dingen zoals soep, pasta's, yoghurt, banaan of zachte groente.
 
Om beschadigingen of losraken van apparatuur te vermijden, wordt van de patiënt verwacht dat hij GEEN plakkerige zaken als toffees en kauwgom eet, geen harde zaken zoals drop of harde groente, fruit en noten/nootjes. Daarnaast blijven zaken plakken aan de beugels en deze resten zijn moeilijk verwijderbaar. Beschadigingen aan apparatuur door het niet opvolgen kunnen worden doorberekend aan de patiënt en worden niet vergoed door een verzekering.

Tanden poetsen

We kunnen het niet vaak genoeg herhalen: Het belangrijkste onderdeel wat de patiënt dient te doen. Alle energie is weggegooid indien de tanden de strijd verliezen door het niet poetsen !
Hier vindt u nogmaals een duidelijk poetsinstructie.

Bij slecht poetsgedrag zijn wij genoodzaakt de behandeling af te breken.

Fluoride recept en nu ?

Ter ondersteuning van de behandeling kan het noodzakelijk zijn dat er extra gespoeld wordt met Fluoride. Fluoride helpt het glazuur sterker te maken, waardoor het beter bestand is tegen de zuuraanvallen nadat er iets gegeten is. Hiervoor geven wij een recept mee, wat bij de Apotheek afgeleverd dient te worden. Volg de instructie op het etiket en blijf de overige dingen (zoals poetsen) ook gewoon doen. Overigens zit in de meeste tandpasta tegenwoordig standaard Fluoride waardoor dit voor de meeste mensen voldoende bescherming biedt.

Vakantie en de beugel

Indien er tijdens de vakantie iets gebeurt met de apparatuur of beugel en je hebt daar last van of het doet pijn dan zijn er een paar opties om dit op te lossen. Afhankelijk van waar je bent kunnen we je mogelijk helpen met je beugelprobleem.

Volg voor de grote vakantie de informatie brief op. Hierin staat wat je moet doen in het geval van problemen. Indien je verder weg bent (buiten de kempen) en het is "spoed" of onprettig, dan bestaat er altijd de mogelijkheid om lokaal een tandarts te zoeken die hier naar kan kijken. Alle tandartsen hebben een basis meegekregen en zien natuurlijk zeer regelmatig eigen patienten met een beugel. Je komt dus echt niet 'van Mars' bij een andere tandarts.

De gemaakte kosten daar worden vergoed door de zorgverzekering of door de reisverzekering. Controleer dat vooraf en voorkom verrassingen.

Mijn spalk is los of kapot

Aan het einde van de behandeling heb je een spalk gekozen als retentie methode. Om het behaalde resultaat te behouden dient er een afspraak gemaakt worden zodra er iets is met de spalk. Een probleem met de spalk is niet spoedeisend maar dient wel opgevolgd te worden. Een telefoontje op de praktijkdagen is voldoende om dezelfde week nog gezien te worden.

In 2015 kunnen ook andere tandartsen reparaties aan een spalk uitvoeren en declareren. Hier kleeft een nadeel aan. Zodra een andere tandarts een door ons geplaatste spalk repareert of herplaatst, zijn wij verplicht u naar deze tandarts te verwijzen voor het vervolg en latere controles en afwijkingen.

Spoed of niet ?

Het vak Orthodontie kent normaal gesproken geen echte spoedgevallen. Toch is er een telefoonnummer beschikbaar voor zeer urgente zaken. (Hier vallen het afzeggen van afspraken en ziektemeldingen niet onder en worden als zodanig niet geaccepteerd). Indien draden in de wang prikken, mag de draad tijdelijk verwijderd worden.

'n Losse bracket of plaatje valt eveneens niet in de categorie spoed. Bewaar wel de bracket en bel dezelfde week om een afspraak te maken. Bel voor spoed naar de praktijk waar je behandeld wordt en vraag daar om raad.


Gebruik na het lezen van deze aanwijzigingen gezond verstand en maak een keuze. Weet je het niet, dan kun je gedurende kantooruren de praktijk bellen met je vraag

Vervolg >>> Ik heb…